Novice

GDPR

Strinjam se s pravili strani.

Od sprejemanja pasivnosti do aktivnega delovanja

 
  • KONCEPT RESONANCE:
  • Poiščite svojo luč na poti!  Vendar boste zaman iskali, če ne postanete luč.
  • Vsakega človeka neguje in podpira svet duha. To se dogaja zlasti ponoči, ko nismo zavestni, ker sta naš (nižji) jaz in duša zunaj nas, v kozmičnih razdaljah. Šele takrat se nam lahko svete Hierarhije približajo brez luciferjevega ega, da nas rekonstruirajo.
Delo, h kateremu smo poklicani je, da se čedalje bolj zavedamo teh odmevov, da bi razširili podporo, ki jo prejemamo. Na nas je, da svoje bitje »uglasimo« na te slike, harmonije, zvoke, kozmične pripomočke. S tem bo »diafragma« med dnevnim in nočnim življenjem postajala vse bolj tanka in lažje prehodna, kar bo vodilo v krepitev vseh naših funkcij, tako bioloških kot subtilnih. Če nadaljujemo po tej poti, bomo prišli v situacijo, da smo tisti, ki "igrajo" misli, občutke in moralna dejanja z instrumentom našega Jaza (višjega) in hierarhije bodo tiste, ki se bodo "strinjale" z našimi dejanji, saj ta dejanja so svobodna in prežeta z Ljubeznijo. Od bitij do ustvarjalcev, od privržencev Božanskemu do religije Bogov. Vedno smo vstavljeni v resonanco, vendar se nanjo ne odzivamo ali vsaj slabo odzivamo. Najpomembnejše resonance se pojavijo ponoči, ko se ego umakne in vstopimo v svoj Višji Jaz. To se zgodi naravno, razen če smo jezni. Potreben je pogoj pravilne priprave. Recimo, da je dobra praksa načrtovati, kaj se bo naredilo naslednji dan zvečer, da bo bolj produktivno. To dejansko deluje v smislu produktivnosti, vendar nas z drugega zornega kota izključuje iz nočnega dela, ki ga zaobidemo, da bi naslednji dan vstopili z zavestjo, tako da lahko Duhovni svet ponoči malo deluje v nas. Zato je priporočljivo, da dejavnosti za naslednji dan ne načrtujete, ko se odpravite spat.
  • Pred spanjem pa se je treba pripraviti na vstop v Duhovni Svet, tako kot se je tudi na prebujanje dobro pripraviti za vstop v materialni svet, s spominom na pravkar opravljeno nočno delo.
    Večer in jutro predstavljata arhetipske trenutke sončnega vzhoda in sončnega zahoda, trenutke, ki jih bomo s svojimi večernimi in jutranjimi pripravami poskušali "raztegniti", saj gre za trenutke prehoda in dialoga. Jutranji vstop v svet »teče« na hitro, brez posvečanja časa duhovnemu delu, je lahko tudi nezaveden pobeg, saj se pravzaprav vsi ne počutijo dobro.
  • Duhovne entitete, ki vstopijo v nas ponoči, nas obnavljajoRudolf Steiner pravi, da Elementarna Bitja obnavljajo naša čutila, medtem ko duhovne Hierarhije regenerirajo naše organe, na primer, če se bomo naučili izboljšati resonanco s temi procesi, bomo dosegli večjo regeneracijo.
  • Če gremo spat, ko glava odmeva z mislimi sveta, bo naš proces nočnega vzpona prišel nedaleč od Lune, naš potencial pa je, da se bomo lahko povzpeli onkraj Zodiaka, onkraj Mlečne Ceste, čemur pravimo 12 Kozmičnih Regij, to je ves Kozmos do svojih očitnih meja, dokler ne dosežemo Nemanifestiranega. 12 Kozmičnih regij je zaznavna meja manifestiranega Univerzuma. Zadaj je nekaj drugega, kar se postopoma manifestira.
Ustvarjanje Očeta se je končalo in zdaj je čas za manifestacijo Sina. Sin, ki se mu bo pridružil Človek Kristjan. V vsem tem se zdi, da lik Matere manjka, toda odkrili bomo, da je Mati središče celote, Ona, ki nas pripelje v 12 Kozmičnih Regij. Kot na potovanju, dlje kot potujemo, več ljudi srečamo in več izmenjav je možnih. Na enak način, bolj ko je naš nočni vzpon naklonjen, več Entitet lahko srečamo z vsemi Darovi, ki jih to vključuje. Nemanifestirano "vsebuje" vse, kar se še ni pokazalo, nove neizražene možnosti. Ko prispemo tja, se morda odločimo, da ob vrnitvi s seboj prinesemo novo idejo, idejo, ki lahko pomaga evoluciji, idejo, za katero se zdi, da jo bomo dojeli čez dan. Če imamo voljo, da jih poiščemo, potem lahko prejmemo te duhovne vložke. Ti začenjajo biti ustvarjalci. Delo na resonancah nam omogoča, da naša telesa valujejo v velikem kozmičnem ritmu, za premagovanje osebnosti in za razvijanje duha žrtvovanja (razumljenega kot delovanje žrtvene Ljubezni, kot tista, ki izhaja za nas s Prestolov na starodavnem Saturnu[1]), da nas združi z velikim ritmom Vesolja. V naravi najdemo različne ritme: V rastlinah: ritem spomladanskega brstenja; Pri živalih: ritem gretja in oploditve; Pri fizičnem človeku: ritem cirkardnih ciklov organov, ritem budnosti in itd.
  • Pri astralno-mentalnem človeku pa je vse še vedno kaotično. Naša naloga je, da astralno-duševno uskladimo z univerzalnim ritmom, da se bo v nas v budni zavesti rodil naš Višji Jaz (ki prebiva na Soncu in ki ga srečujemo ponoči in v post mortum). To delo je pripomoček za povezovanje astralno-mentalnega z ritmom zvezd.
Če vstopimo v nočni svet, ne da bi se nanj pripravili, bomo deležni malo ali nič duhovne pomoči. V naravi pa je vse drugače. Vedno dobi duhovne sile življenja, saj ni svobodno. Ta razlika izhaja iz dejstva, da je človek vedno bolj svoboden: torej je njegova svobodna izbira, kako vstopiti v nočni duhovni svet.
  • Nočna (in jutranja) molitev je bila od nekdaj veljavno sredstvo za naš vstop in zapustitev višjih svetov. Na žalost danes zaspimo z mislimi, kaj naj naredimo naslednji dan (ko načrtujemo dan) in ko se zbudimo, se že potapljamo v svet. Iz »Ezoterične lekcije, zvezek I str. 83-84".
  • Treba se je vrniti v te ritme in to je nekaj, kar lahko zgradimo. Izbiramo lahko ali to storimo ali ne, svobodni smo. Rastlina "ve" kaj mora storiti, žival "ve" kaj mora storiti, človek pa ne ve.
Posledično naše fizično telo "ve" kaj mora narediti, naš Višji človek ne. Vse nam je darovano, a ničesar ne bomo mogli zadržati, če vsaj rok ne položimo kot skodelico, če se ne pripravimo na sprejemanje. Neprestano nas ustvarja duhovni svet, a ker se tega ne zavedamo se ne obnavljamo. Tudi v tem primeru, kot že omenjeno, se je pomembno naučiti optimizirati ta proces regeneracije in nato priti do točke darovanja. Kar nas čaka, kar nam želijo dati, je Vse. Človeku je usojeno, da ob Kristusu postane Stvarnik, da ustvarja nove evolucijske sisteme. Jasno je, da se je za dosego takšne ravni treba učiti postopoma.    
  • Priprava za delo na sebi
Zjutraj in zvečer naredimo 3 globoke vdihe, da se oddaljimo od sveta in se znajdemo v razsežnosti Miru, ter recimo (in živimo navznoter):  
  • »Sveti Duh (del Božjega Duha) Delujoče Ljubezni (Ljubezen, ki jo prejemam in dam vsem) Jaz Sem (v svoji Esenci) (bolje, če ponovim 3 krat). Delujočo Ljubezen darujem s čaščenjem (Luna-Angeli), hvaležnostjo (Sonce-Potesta), predanostjo (Venera-Principati e Marte-Virtu), usmiljenjem (12 Regioni Cosmiche) in Ljubeznijo (Zodiak Serafini), Jaz sem, Jaz sem Sveti Duh, Jaz sem Sin, Jaz sem Oče, Jaz sem Mati, Jaz sem Stvarnik. To resničnost Jaz Sem darujem vsem, ki jih srečam na vseh ravneh glede na razvojni načrt Očeta s ponižnostjo (za Luciferja); hvaležen sem za vse kar prejemam in ne iščem tistega, kar mi ni usojeno (za Arimana).«
 
  • Besede v oklepajih služijo zasidranju naše vesti, za boljše razumevanje pomena tega, kar govorimo, ko enkrat razumemo, pa je resnično pomembno, da "slišimo" kar govorimo, da živimo občutke, ki so tukaj znotraj omenjene, ker na ta način odmevamo s Hierarhijami.
Na primer, živeti občutek spoštovanja je lažje povezati z vidikom Svetega Duha. Kot rečeno, je natančnost besed bistvenega pomena za Duhovni Svet.  
  • Če se motite ali če uporabljate približne besede, v najboljših primerih ne dobimo odgovora, sicer tvegate, da bodo v dialog "vstopili" drugi subjekti in se odzvali na neprimeren način.
   
  • Pomembno se nam zdi, da na kratko komentiramo zaključek zgornje vaje: ponižnost je kakovost, s katero se lahko zaščitimo pred Luciferjevim dejanjem (čigar delovanje nas namesto tega nabrekne od ponosa); obstajajo tudi drugi načini za zaustavitev Luciferjevega delovanja v nas (na primer zdravo razmišljanje), vendar je ustrezna naravnanost duše ponižnost.
  • Sklicevanje na to, kar nam ni namenjeno, je namesto tega namenjeno zaščiti pred Ahrimanom, pred željo po kopičenju stvari, ki se v resnici, ne glede na tako kratkotrajen in začasen užitek, kmalu spremenijo v bremena, ki upočasnijo našo pot.
   
  • ·       PRIPRAVA MISLI
  1. Kaj si pomislil tik pred prebujanjem? Kaj si naredil?
  2. Imam možnost potrpežljivo čakati.
  3. Zahvaljujem se vam Božansko-Duhovnim svetovom, da ste lahko ponovno našli tempelj mojega fizičnega telesa (zvečer: moje duhovne dimenzije).
  Kot smo že omenili, je pomembno, da si prizadevamo za dosego kontinuitete zavesti med spanjem in budnostjo. Govori se, da je Rudolf Steiner v zadnjem obdobju svojega življenja spal 10 minut na noč (vedno v povezavi z duhovnim svetom). Ko govorimo o spanju, govorimo tudi o sanjah.
  • SANJE so interpretacija naše duše in jih je treba brati z očmi našega duha.
To branje je treba opraviti takoj, ko se zbudite, dokler ste še vedno povezani z duhovnim svetom in preden nam hrana in običajne misli dovolijo vstopiti v svet. Vsi bomo v nekem trenutku, ko se zjutraj še obračamo v odejah, občutili, kako val toplote prehaja skozi naše telo: od tega trenutka vemo, da se ne bomo mogli vrniti spat. Ta toplina, ki jo čutimo, je naš ego, ki je utelešen za nov dan in na tem mestu bi morali zapisati, kar smo doživeli ponoči.
  1. Stavek "Imam možnost potrpežljivo čakati" je izredno pomemben. Potrpežljivost je kakovost, s katero človek vstopi v Duhovni svet. "Kapljica koplje kamen," so rekli latinci. Ko že govorimo o času (mogoče se je sklicevati tudi na besedilo "Prostor in čas, pot osvoboditve zaznavnih meja") odkrivamo, da je čas, ki ga damo Duhovnemu svetu s potrpežljivim čakanjem, naša ponudba, žrtvovanje, ki se zahteva od sodobnega človeka namesto starodavnih holokavstov, in je kakovost Časa, ki odmeva do 12 Kozmičnih Regij.
  • V Duhovnem Svetu je najkrajša pot vedno najdaljša. Bližnjice (prisilno odpiranje čaker in druge tehnike, katerih cilj je doseči hiter rezultat, kar se tudi kaže) so "triki", ki jih raztegne Lucifer, in imajo vedno skrito ceno: izguba duhovnih sposobnosti, pogosto za več kot eno utelešenje in enostavno, ker smo odprli vrata, nad katerimi nimamo zavestnega nadzora, in tako vstopijo moteče duhovne entitete, ki se jih je potem težko znebiti. V tem smislu je prava in "kratka" pot dolga, pot potrpljenja. Rekli smo, da ta kakovost Časa odmeva z najvišjim Kozmosom. Kot da bi pošiljali sporočilo Izvoru, kot da bi začeli graditi most do zadnje zvezde, Duhovni svet pa bo prišel k nam z gradnjo druge polovice mostu. Zaradi tega je najdaljša pot, ki upošteva čase zorenja duše.
 
  • Ni na nas, da drugemu človeku povemo, kaj naj na svoji duhovni poti počne, to je naloga njegovega Jaza, ki ga ne moremo nadomestiti. Nasprotno, s to zlorabo tvegamo, da bomo preprečili cilj, da bi bil ustvarjalec, tako drugi kot tudi mi. Kot vedno, se prej ali slej naša skodelica napolni s tem, kar prejmemo, in ko se preplavi, lahko svojo prekomerno premoč darujemo drugim.
  1. Fizični svet, kot vemo, je majevski, torej iluzija, ki se je vzpostavila zaradi Padca iz Zemeljskega Raja in to velja tudi za naše fizično telo.
Vzhodna kultura jo prepoznava in zato želi iz nje pobegniti, se vrniti v duhovni svet. Vendar je ta maya božanskega izvora. Z opazovanjem lahko dojamemo božji vidik, ki je skrit v njem. Ne pozabimo, da so Prestoli v času starodavnega Saturna izlili svojo voljo žrtvene ljubezni za uresničitev nematerialne telesnosti, ki se je kasneje zaradi človeka »oblekla« v fizično materijo. Namesto da se ločimo od njega, je naša naloga in odgovornost vrniti fizični svet in nižja kraljestva nazaj v Svetlobo, saj je bila njihova edina krivda, da so nam sledili, odkar so bili zaupani človeku (po prvi Zavezi, ustanovljeni v Zemeljskem Raju, ko je Adam dal imena vsem stvarem). Od maye, ne da bi se vanjo zaljubili, se lahko vrnemo k Duhu, ki jo je ustvaril, duhu, ki je skrit za njo. Bistvo maye je božansko. Ob prebujanju, po vrnitvi v svoje fizično telo smo hvaležni za to možnost.   Le Risonanze Uomo-Spirito, Enzo Nastati     [1] Za poglobitev oblikovanja našega evolucijskega sistema glejte "Okultna znanost v njenih splošnih linijah" R. Steinerja.Bookmark and Share

Comments are closed.